ria.ru: Унгария подкрепя ускорения прием на Сърбия и Черна гора в ЕС

ria.ru: Унгария подкрепя ускорения прием на Сърбия и Черна гора в ЕС

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


ria.ru: Унгария подкрепя ускорения прием на Сърбия и Черна гора в ЕС

 

Унгария призовава ЕС да ускори преговорите със Сърбия и Черна гора, за да им позволи да се присъединят към ЕС до 2025 г., заяви в четвъртък министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.
Министърът участва в неформални преговори между министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните от ЕС в Хелзинки.
“Унгария подкрепя разширяването на ЕС. Вярваме, че интеграцията на Западните Балкани трябва да се случи бързо и че много страни в този регион положиха усилия да ускорят процедурите за присъединяване”, каза той пред репортери.
Според него „преговорите за присъединяване на Сърбия трябва да бъдат ускорени и да бъде разрешено да се присъедини към ЕС до 2025 г.“ Същото мисля и за  Черна гора“, каза той.

 

Коментар на БА

Интересното в изявлението на унгарският външен министър, че то става точно във време, когато поради изявеното желание на Сърбия да подпише договор с Евразийската икономическа общност, шансовете на Сърбия да ускори процеса са нищожни. В този смисъл, това е по-скоро политически демарш на съседна страна, който се оценява добре в Белград и окуражава в Москва, защото с този тип политика, не променена Сърбия ще стане нов „троянски кон“ на Москва.