ria.ru: На ръба на конфликта. Защо Ердоган спешно отиде при Путин

ria.ru: На ръба на конфликта. Защо Ердоган спешно отиде при Путин

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

ria.ru: На ръба на конфликта. Защо Ердоган спешно отиде при Путин

 

Турският президент Тайип Ердоган пристигна в Москва, за да преговаря с Владимир Путин. Една от основните цели на неговото посещение е опит за постигане на компромис в Идлиб. Анкара не се интересува от пряк сблъсък със сирийските правителствени сили и Русия, която ги подкрепя. Тези преговори обаче няма да бъдат достатъчни.
Путин и Ердоган заедно разгледаха обновеният салон на МАКС-2019 в Жуковски. Те се изкачиха по стълбата до пилотската кабина на най-новия руски изтребител Су-57. След това  преминаха към самолета-амфибия Бe-200, където Путин лично разказа на турския си колега за основните му характеристики. Следват преговори между двамата лидери.
Не се знае колко дълго ще продължат, но  още същата вечер Путин ще бъде в Казан за края на шампионата WorldSkills.
“В Идлиб нарушенията от страна на сирийския режим по повод прекратяването на огъня продължават. Преди два дни обсъдихме този въпрос с президента Путин по телефона. Утре отивам в Русия с делегация. И там ще обсъдим този проблем с Путин отново. Надявам се да бъде решен”, каза Ердоган в навечерието на заминаването.

 

Генералният щаб на сирийските въоръжени сили обяви в петък, 23 август, освобождението на град Хан Шейхун и редица села на север от провинция Хама и намерението да продължи напредването на войските на север до освобождаването на цялата територия на страната.

 

Коментар на БА:

За турския президент става все по-трудно да съчетае балансирането си между Русия и САЩ със стремежа за самостоятелност при решенията около Идлиб. Поставен е в затруднено положение защото ограничения контингент от турски военни, който пресече сирийската граница е се насочи към провинция Идлиб, не само бе подложен на обстрел от ВВС на Асад, но и част от неговите военни попаднаха в обкръжение.

Не може да си позволи открита конфронтация с Русия в Сирия, от друга страна Путин оставя Асад да свърши мръсната работа.

Каквито и „споразумения“ да постигне с Путин, Ердоган няма силни козове за ситуацията около Идлиб, докато играе сам. Или трябва да се реши на масова офанзива или да се отдръпне. Не може да признае, че сделката със С-400 увеличи зависимостта му от Путин и свие обхвата за собствена маневреност.

Линията Ердоган не е устойчива в средно срочен аспект – Турция е прекалено слаба за да играе самостоятелно в Сирия.