Газпром се сблъска с неприятности във Великобритания

Газпром се сблъска с неприятности във Великобритания
  • Английски съд замрази $145 милиона дивиденти от Северен поток в интерес на Нафтогаз, Украйна
  • Съдът взе решение на 11 юни

Търговският съд на Върховния съд на Англия и Уелс, по делото на НАК “Нафтогаз”, Украйна задължи руския Газпром в случай на получаване на дивиденти от Северен поток да внесе 14,5 млн. долара в сметка на съда като гаранция за изпълнение на решенията на съда. За това съобщи Отдел “Комуникации” на НАК “Нафтогаз”, Украйна.

“Това решение е взето от съда на 11 юни 2019 г., като взе предвид удължаването на срока за обжалване на решението на Арбитража в Стокхолм, Швеция и евентуалния допълнителен лихвен процент върху дълга, който Газпром ще трябва да плати на Нафтогаз, се казва в изявлението.

Освен това съдът задължи Газпром, когато взема нови решения да изплащат дивиденти на акционерите на Северен поток, да получи съгласието на Нафтогаз или да съгласува със съда получаване на такива средства.

Напомняме, на 21 май американският министър на енергетиката Рик Пери обяви приемането на законопроект за санкции срещу компании, участващи в проекта Северен поток-2 в „не твърде далечното бъдеще“.

Също така, сенаторът републиканец от Тексас Тед Круз и сенаторът демократ от Ню Хемпшир Джин Шейхин изготвиха законопроект за санкции срещу руския газопровод Северен поток-2. Планира се ограничителните мерки да бъдат насочени към корабите, които полагат тръбопровода и компаниите, които притежават тези кораби. Законопроектът се отнася и до отказ за издаване на визи на мениджъри на фирми, свързани с тези плавателни съдове. В допълнение законопроектът предвижда санкции срещу компании, които застраховат газопровода.

Освен това вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс критикува Германия за участието й в проекта Северен поток-2 и недостатъчните разходи в рамките на НАТО.

В същото време Министерството на икономиката на Германия се противопостави на извън териториалните санкции на Съединените щати по проекта Северен поток-2.

Оригиналният текст тук