Усилия на САЩ да култивират Гърция като „стълб на стабилността“ в Европа

Усилия на САЩ да култивират Гърция като „стълб на стабилността“ в Европа

Гърция се превръща в ключов съюзник на Съединените щати в усилията за налагане на не-руски газ за европейските потребители, заяви посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайет по време на събитие във Вашингтон.

Pyatt специално посочи завършването на Trans Adriatic Pipeline (TAP), за да започне търговска дейност през следващата година.

TAP ще бъде първата нова енергийна инфраструктура, построена в Европа с конкретната цел “да донесе не руски газ за европейските потребители”, каза Пайет, бивш посланик в Украйна, на събитието на Атлантическия съвет.

“Всичко това [развитието на ТАР] е за изграждането на Гърция като портал за по-широкия регион”, добави той.

Коментарът на Пайет дойде в много критичен момент за гръцката политика, насрочването на извънредните парламентарни избори на 7 юли.

Само две години след гръцката дългова криза, официално приключила след почти десетилетие (2008-17) на рекордни дългове и преструктурирането на дълга, посланикът Пайет говори за силата и устойчивостта на Гърция.

Той похвали Гърция като основен член на Европейския съюз и на НАТО, както и на страна, с която САЩ споделят ценности и интереси.

Посланикът Пайет също оптимистично подчерта „процъфтяващите” отношения на сигурност между двете страни и сътрудничеството, на което те разчитат.

По време на панела, Пайет също подчерта ролята на Турция в средиземноморския регион. Трябва да се положат усилия, за да се гарантира, че Турция “остава силно свързана със западните институции”, каза той.

 

Пълният текст четете тук