Гигантите на ОПЕК обявиха подкрепа за новата сделка

Гигантите на ОПЕК обявиха подкрепа за новата сделка

След седмици на спекулации, официалното е, че Русия, Саудитска Арабия и Ирак са заявили подкрепата си за удължаване на срока за намаляване на добива на петрол. ОПЕК и неговите партньори се договориха миналия декември да регулират световните доставки и цени.

Ройтерс съобщи, че руският президент Владимир Путин обяви последната актуализация преди срещата на ОПЕК, която се проведе на 1 юли във Виена, като заяви, че Русия се е съгласила с Саудитска Арабия да удължи съкращенията с шест до девет месеца. Съкращенията възлизат на 1,2 милиона барела на ден, от които се очаква ОПЕК да намали 800 000 барела на ден. Въпреки това, със санкции на САЩ срещу Венецуела и Иран, се намалява  общото предлагане на ОПЕК с много по-малко: доставчикът на енергийни данни Kayrros изнесе по-рано този месец данни, че надвишението е до 90 милиона барела над средното за 2018 година.

Докато цените на петрола „скочат в новините“, остава да се види дали този скок ще се превърне в период на устойчиво увеличение на цените от страна на производителите от Близкия изток, които трябва да балансират бюджетите си. Съдейки по неспособността им да го направят, въпреки съкращенията досега, шансовете за Brent да удари 70 долара за барел, да не говорим за 80 долара, са слаби, особено защото продължава да се тревожи за растежа на световната икономика. Търговската война на САЩ и Китай остава основният двигател на тази тревога и дори неотдавнашно съобщение от двете страни, че са се съгласили да възобновят преговорите си не може да направи много за цените на петрола или цялостното пазарно настроение.

 

Пълният текст четете тук