Сенатори изготвят законопроект за санкциониране работата на газопровода „Северен поток 2“

Сенатори изготвят законопроект за санкциониране работата на газопровода „Северен поток 2“

Американските депутати искат санкции за проекта  подкрепян от  Русия-Германия

 Проблемът е поставен от Тръмп и е срещу Меркел за доставките на газ в Германия

 

Двама американски сенатори възнамеряват да въведат законопроект, насочен към газопровода “Северен поток 2″, който ще доставя природен газ от Русия до Германия, според два информирани източник, запознати с плановете.

Републиканецът от Тексас Ted Cruz и демократът от Ню Хемпшир Jeanne Shaheen, двамата членове на комисията по външни отношения на Сената, изготвиха мярка за увеличаване на натиска върху Русия и най-важния й износен продукт.

Газопроводът раздели Европейския съюз и страните, водени от Полша, загрижени затова, че  руската Газпром, която затяга влиянието си върху региона, ако новият тръбопровод стане онлайн. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също разкритикува проекта, като призова ЕС да диверсифицира своите източници на енергийни доставки и да купува втечнен природен газ от Северна Америка.

Проектът на законопроект е насочен към кораби, които ще изграждат тръбопровода и ще оказва влияние върху издаването на визи на ръководители от компании, свързани с тези кораби. Също така текстове ще блокират транзакции в собственост или интереси, базирани в САЩ, които принадлежат на тези лица, и ще санкционира субекти, които осигуряват застраховка на проекта.

 

Пълният текст четете тук