Турция обмисля разполагането на руски ракети близо до зоната за проучване на газ

Турция обмисля разполагането на руски ракети близо до зоната за проучване на газ

Анкара (Bloomberg)  – Турция обмисля въвеждането на руска система за противоракетна отбрана по южното крайбрежие на страната, където нейните военни кораби придружават кораби, които търсят запаси, според четирима източника, които са знаели за разискванията.

САЩ заплашиха да санкционират Анкара, ако продължи с ракетната сделка, изразявайки загриженост, че добавянето на руски хардуер към оборудване на страна- член на НАТО  може да даде възможност на Москва да събере критична военна информация. Също така предупредиха, че турските амбиции да започнат офшорни сондажни операции в зона, заявена от Кипър като изключителна икономическа зона, “рискуват да повишат напрежението в региона.”

Руската роля

Ракетната установка S-400, известена в НАТО като SA-21 Growler, има усъвършенствани радари и е предназначена да защитава въздушното пространство срещу военни самолети, използвани от страните от западния военен съюз. В САЩ главното  опасение е, че руската система може да се използва за събиране на данни за стелтните способности на изтребителя F-35.

Турция отказа да се откаже от сделката си с Москва и разполагането на S -400 в Средиземно море, което може да е тревожен сигнал за други държави, използващи F-35 в региона, включително Великобритания и Израел.

 

Пълният текст четете тук