Русия и Гърция обсъждат “Турски поток” 

Русия и Гърция обсъждат “Турски поток” 
Заместник-министърът на външните работи Александър Грушко проведе разговори за сътрудничество в газовия сектор във външното министерство и в кабинета на гръцкия министър-председател.

“Обсъждат се различни варианти за удължаване на Турски поток. Всички възможности, както се казва, са на масата. Но всички те трябва да бъдат търговски оправдани и привлекателни,” каза Грушко на брифинг за резултатите от преговорите.

Той отбеляза, че “гръцко-руското сътрудничество в газовата сфера не се ограничава само с перспективата за реализация през територията на Гърция на Турски поток или негова част” – по думите му, “в фокуса на внимание” на руските компании са и проекти за продължаване на газификацията на гръцките острови, включително използване на малотонажни танкери за ВПГ.

Грушко също припомни, че днес делът на руския газ в газовия баланс на Гърция надхвърля 60%.

Сега дъщерно дружество на „Газпром Южен Поток Транспорт” изпълнява проекта „Турски поток”, който включва изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет от по 15,75 милиарда кубически метра. Първата линия е предназначена за доставка на газ за турските потребители, а втората – за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.